Det Økologiske Spisemærke 90-100% økologi 60-90% økologi 30-60% økologi Økologisk Landsforening Miljø- og Fødevareministeriet - Fødevarestyrelsen Site in English

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er nemmest: at opgøre økologiprocenten i kroner eller kilo?

Vi anbefaler, at spisesteder, der ansøger om Det Økologiske Spisemærke i bronze, opgør økologi-procenten i kilo, da du på den måde vil opnå den højeste økologi-procent hurtigst. Det er oftest de ”tunge” råvarer såsom grove grøntsager, mel, mælk mm. der udskiftes fra konventionelle til økologiske først. For en restaurant/café kan det dog nogle gange bedre betale sig at opgøre i kroner, da drikkevarer, kaffe og kød er dyrere end de konventionelle udgaver, og da det typisk er sådanne råvarer, en restaurant/café indkøber flest af.

Må urter, blomster mm. fra bed og skov bruges i maden – skal de indgå i økologi-regnskabet?

Ja, hvis de anvendes systematisk i madlavningen, så skal de indgå i regnskabet. Krydderurter, blomster mm. fra egen produktion kan kun indgå som økologiske, hvis jorden er økologi-certificeret.

Hvilke varer skal tælles med i ”ikke omfattet” i økologi-regnskabet?

Produkter som vand (herunder vand på flaske, som er uden citrus og andre smagsstoffer, men evt. med brus) og bordsalt samt vildtfanget fisk og andre fødevarer fra jagt og fiskeri, holdes ude af regnskabet. Det samme gælder f.eks. visse salte, som lejlighedsvist anvendes i madlavningen, og som ikke stammer fra jordbrugsproduktion, f.eks. kalciumchlorid (til neutralisering af oxalsyreholdige fødevarer). Non-food produkter, som lys, servietter, glas, medregnes heller ikke.

Må delvist økologiske varer fra eksterne leverandører, f.eks. juice af 75 % økologisk frugt, medregnes i regnskabet?

Nej, kun indkøbte produkter, der er 100 % økologiske, må medregnes.

Hvilke leverandører skal skrives ind i økologi-regnskabet?

Alle leverandører (både økologiske og konventionelle) skal indskrives i økologi-regnskabet for at opgøre en samlet økologi-procent.

 

Skal drikkevarer indgå i økologi-regnskabet?

Ja, økologi-procenten beregnes på baggrund af alle føde- og drikkevarer, både konventionelle og økologiske.

Skal indkøb i dagligvarebutikker indgå i økologi-regnskabet og hvordan registreres de?

Ja indkøb fra dagligvarebutikker skal indgå. Det er kun råvarer, der står ”ØKO” foran, der kan medregnes som økologiske i regnskabet. Står der ikke ved råvaren, at den er økologisk, kan du evt. få butikken til at skrive det på og give et stempel. Hvis ikke der står ”ØKO” foran, skal den medregnes som konventionel – også selvom den er økologisk. Køkkener, der opgør økologiprocenten i kroner, kan vælge, om de vil beregne økologiprocenten ud fra prisen med eller uden moms. Valget skal blot være gennemgående, så der altid opgøres på baggrund af priser med eller uden moms både fra leverandører og dagligvarebutikker.

Er det nok at registrere boner fra dagligvarebutikker med dato? Boner har jo ikke noget fakturanummer.

Ja, indskriv blot boner med dato og navn på supermarked i økologi-regnskabet.

Må man selv veje f.eks. en peberfrugt? Og skal det gøres hver gang?

Ja, hvis økologiprocenten opgøres i kilo, og der ikke er en vægtangivelse på råvaren på bon eller emballage, så skal varen vejes. Hvis det ofte er den samme vare, der indkøbes, kan vægten anslås skøns- eller erfaringsmæssigt (f.eks. 1 liter mælk = ca. 1 kilo) og dermed bruges fremadrettet. Indkøbes 100% økologiske varer, kan hele posen blot vejes. Det er desuden råvarer i den stand, som de modtages i køkkenet, som der skal tages udgangspunkt i. Det betyder, at hvorvidt f.eks. kartofler skal indgå med eller uden skræl, hvis der opgøres i kilo, vil afhænge af, på hvilken form, de modtages i i køkkenet. Ved en opgørelse i kilo vil det desuden være vægten eksklusiv emballage (nettovægten), som skal anvendes.

Hvor ofte fører Fødevarestyrelsen kontrol?

Alle spisesteder kontrolleres én gang om året i forbindelse med den almindelige hygiejnekontrol.

 

 

 

 

Vi kan hjælpe

Vi kan hjælpe

KONTAKT

Ansøg

Jeg vil gerne ansøge

ANSØG HER