Ildsjæle sætter Aabenraa kommune på Danmarkskortet

Publiceret den 20. november 2017

Ved en fælles indsats er det lykkedes Børnehuset Bakkebo i Aabenraa kommune at opnå Det Økologiske Spisemærke i sølv på blot 1 år. Torsdag den 2. november var madprofessionelle fra Syd- og Sønderjylland, inviteret til møde i byrådssalen for at høre om de erfaringer, der er høstet undervejs i omlægningsprocessen.

 

Hvor startede økologirejsen?

Kan det passe, at der næsten ingen økologiske spisemærker er i Sønderjylland?”. Nogenlunde sådan startede institutionsleder, Susanne Buddes henvendelse til Fødevarestyrelsen i efteråret 2016. Hun undrede sig over, at der netop i Sønderjylland er mange økologiske landmænd, men ganske få økologiske spisemærker.

 

Derfor inviterede hun Fødevarestyrelsen til møde for at få afklaret, hvordan en omlægningsproces til økologi kan gribes an og om Det Økologiske Spisemærke er en håndterbar størrelse i en travl hverdag?

 

Hvordan greb Bakkebo den økologiske omlægning an?

Det blev hurtigt klart, at det ville blive for dyrt blot at udskifte alle råvarer til økologiske. Derfor ansøgte Susanne Budde et tilskud hos ”Økologifonden” og fik bevilliget 250.000kr. Disse penge blev brug til undervisning og omlægningsstøtte, således at menuen kunne ændres.   

 

Børnehuset Bakkebo har forpligtet sig til at fortælle om deres erfaringer med økologi i Syd- og Sønderjylland. Derfor inviterede de til informationsmødet på Aabenraa Rådhus den 2. november. Der mødte 29 interesserede institutioner, skoler og højskoler op og fik input fra institutionsleder Susanne Budde, omlægningskonsulent Lise Hastrup og Fødevarestyrelsen. Ved samme lejlighed, blev der oprettet en netværksgruppe, så erfaringer og ideer kan deles i fremtiden.

 

Resultater

Et smil siger mere end 1000 ord, lyder en kendt vending. Det er da også med god grund, at de 4 ildsjæle kan smile. På blot ét år, er det ved hjælp af fælles indsats lykkedes, at nå de ambitiøse målsætninger. 

 

  • 2017: Tilskud fra Økologifonden, ”Tidlig start – økologi for de 0-6 årige”

  • 24. maj 2017: Det Økologiske Spisemærke i bronze

  • 1. oktober 2017: Det Økologiske Spisemærke i sølv

  • 2. november 2017: Temaformiddag i byrådssalen ”Mere økologi på tallerknerne”

  • 2. november: Netværksgruppe for økologi i Sønderjylland etableret

Læs mere

Læs mere om Børnehuset Bakkebos arbejde med mad og måltider

Klik her >

 

vaelg oeko fordi

  • Du beskytter natur og grundvand
  • Du får færre tilsætningsstoffer
  • Du støtter øget dyrevelfærd
  • Du sparer dig selv for sprøjtemidler

to-top