Det Økologiske Spisemærke runder 3000 spisesteder!

25.10.2019

Nu har over 3000 spisesteder i Danmark Det Økologiske Spisemærke. Den 24. oktober er spisested nummer 3000 blevet fejret på Det Økologiske Topmøde i Kerteminde.

Spisested nummer 3000 er blevet fejret på Det Økologiske Topmøde i Kerteminde hvor fødevareminister Mogens Jensen overrakte dem en bronze statuette samt vores 10 års jubilæumsplakat. Det var en festlig dag, hvor ministeren bl.a. talte om bæredygtig udvikling og om hvordan regeringen vil nå sit mål om 70 % CO2 reduktion og sikre Danmarks position som frontløber for den bæredygtige udvikling.

På Klostergade i Kolding ligger den kantine som blev spisested nummer 3000 med Det Økologiske Spisemærke. Kantinen er en del af kæden Kokkenes Køkken og har netop fået Det Økologiske Spisemærke i bronze. Med et økologisk spisemærke i bronze har kantinen en økologiprocent på mellem 30-60 %.

Hør udtalelse fra Kokkenes Køkken her.

Fortsat god vækst i antal spisemærker

Antallet af spisesteder med Det Økologiske Spisemærke tæller nu over 3000, og hele tiden kommer der flere til. Kantinen, der blev nummer 30000, er blot en af over 400 kantiner med Det Økologiske Spisemærke i Danmark. I september måned 2019 ligger fordelingen af økologiske spisemærker på 74 % hos offentlige spisesteder (eks. daginstitutioner, plejehjem og hospitaler) og 26 % hos private spisesteder (eks. kantiner, HORECA segmentet, catering).

Bedre odds for sundere mad i kantiner med højt økologiforbrug

DTU har i nylig analyse (Marts 2019) blandt andet undersøgt om der er sammenhæng mellem anvendelsen af principperne for frokostretter fra Måltidsmærket og køkkener, som samtidigt bruger økologiske råvarer.

Resultaterne viser samlet set, at et højt forbrug af økologiske fødevarer på flere områder er positivt forbundet med servering af sundere frokostretter - som defineret i Fødevarestyrelsens guides - samt med køkkeners egen opfattelse af fokus på madspild. Undersøgelsen tyder således på, at køkkenerne kan opnå en god synergieffekt mellem brug af økologiske fødevarer og en sundere menu samt et reduceret madspild’, skriver DTU Fødevareinstituttet i en artikel.

 

Læs mere

DTU Artikel

 

DTU undersøgelse