Flere forbrugere skal gå efter Det Økologiske Spisemærke, når de spiser ude

28.03.2022

Kun hver femte forbruger går efter et spisested med Det Økologiske Spisemærke, når de går ud og spiser på fx café eller restaurant. Derfor skal en ny kampagne skabe mere opmærksomhed om Det Økologiske Spisemærke og de fordele, der er ved at spise økologisk. Samtidig skal kampagnen motivere endnu flere hoteller, restauranter og caféer til at få mærket.

​​​I Danmark er vi gode til at putte økologiske fødevarer i indkøbskurven, når vi køber ind i supermarkedet, men indsatsen halter bagefter, når vi går ud og spiser på hotel, restaurant og café. En YouGov-undersøgelse foretaget for Fødevarestyrelsen viser, at kun at knap hver femte (22 %) går efter spisesteder, der har økologi på menuen.

Samtidig viser undersøgelsen, at hver tredje (37%) er villig til at betale ekstra for at få økologi på tallerkenen og i glasset på fx restauranter og caféer.

"Rigtig mange er formentligt ikke opmærksomme på, at de også kan vælge økologi, når de går ud og spiser på restaurant, café og hotel. Vi håber, at vi kan motivere flere forbrugere til at vælge økologisk, når de spiser ude – og her gør Det Økologiske Spisemærke det nemt for forbrugerne. Samtidig skal den nye kampagne være med til at skubbe på i forhold til, at flere spisesteder får mærket," siger Simon Rask, sektionsleder i afdelingen Bæredygtig Mad og Sundhed i Fødevarestyrelsen.

Økologi er godt for dyr, natur og vandmiljø

Derfor kan forbrugerne fra den 28. marts og frem til den 25. april rundt om i gadebilledet, medierne og online møde kampagnen fra Fødevarestyrelsen. 

Den skal skabe opmærksomhed om Det Økologiske Spisemærke og de mange fordele, der er ved at spise økologisk mad – f.eks. bedre dyrevelfærd, mere biodiversitet og hensyn til vandmiljøet. Kampagnen er samtidig også rettet mod hoteller, restauranter og caféer, der gratis kan ansøge om Det Økologiske Spisemærke hos Fødevarestyrelsen.

Kampagnen følges op af en kampagneindsats i efteråret 2022.

FÅ MERE AT VIDE:

I april, maj og juni afholdes en række gratis webinarer, hvor interesserede spisesteder kan få mere information om, hvordan de får mærket.

Tilmeld dig et webinar her

FAKTA:

  • Ifølge YouGov-undersøgelsen mener forbrugerne, det er vigtigst at kunne vælge/få serveret økologiske fødevarer og måltider i offentlige institutioner i både kommuner, staten og regionerne.
  • Hver femte (22% i 2021 og 27% i 2019) vælger spisested ud fra, om der bliver serveret økologisk mad/drikke. Den primære årsag til ikke at vælge spisested ud fra økologi er, at forbrugerne ikke går så højt op i økologi, når de spiser ude.
  • En høj andel (37%) er villige til at betale ekstra for økologi, når de spiser ude.

Om Det Økologiske Spisemærke:

  • Det Økologiske Spisemærke findes i tre udgaver; guld (90-100% økologi), sølv (60-90% økologi) og bronze (30-60% økologi).
  • Du finder de økologiske spisesteder i Danmark ved at klikke ind på "Danmarkskortet" her
Yderligere oplysninger: 
Fødevarestyrelsens pressetelefon: 2284 4834.