Pulje åben for ansøgninger

17.08.2021

Pulje åben for ansøgninger: Millioner til øko-omstilling og udbredelse af Det Økologiske Spisemærke

Professionelle private og offentlige køkkener kan nu søge økonomiske midler til kompetenceudvikling af køkkenpersonale i landets professionelle køkkener samt udbredelse af Det Økologiske Spisemærke.

Puljemidlerne skal blandt andet være med til at højne økologiprocenten i de mange daglige måltider, der serveres til danskerne ude i landets professionelle køkkener og understøtte udbredelsen af Det Økologiske Spisemærke, som bidrager til økologiudviklingen.

Fokus er desuden på bæredygtig produktion af måltider, De officielle Kostråd, madspild og mad i sæson. Et af tildelingskriterierne i puljen er, om køkkenet har til hensigt at erhverve sig Det Økologiske Spisemærke.

Mange køkkener er allerede rigtig langt med økologien, og Det Økologiske Spisemærke kan være en solid drivkraft til at indføre økologi i et køkken. Det er Fødevarestyrelsens håb, at flere køkkener har lyst til at bruge Det Økologiske Spisemærke til at vise omverdenen, at de anvender økologiske fødevarer.

De professionelle private køkkener skal med
De offentlige køkkeners mere end 800.000 daglige måltider har i flere år været drivkraft i økologisk og klimavenlig omstilling af danskernes mad. Og Fødevarestyrelsen håber, at hoteller, restauranter, caféer og kantinekæder også hopper med på vognen:

”Puljemidlerne giver gode muligheder for, at endnu flere offentlige køkkener og hoteller, restauranter, caféer og kantinekæder kan servere flere økologiske måltider. Med den økologiske omstilling får køkkenerne også mulighed for i højere grad at favne både det grønne og De officielle Kostråd”, siger Simon Rask, sektionsleder i Fødevarestyrelsen.

Der udmøntes på baggrund af politiske beslutninger i alt 54 mio. kr. fordelt over en fireårig periode (2022-2025) til at støtte kompetenceudvikling i klimavenlig økologiomlægning i professionelle køkkener. De første projekter starter i 2022. Det er Fonden for økologisk landbrug, der administrerer og udmønter midlerne.

Sådan søger du:
Læs mere om hvordan du søger puljemidlerne hos Fonden for økologisk landbrug.

  Køkkenomstilling hos Fonden for økologisk landbrug.

 

Ansøgningsfristen for at søge tilskud til gennemførelse af projekter i kalenderåret 2022 er den 21. oktober 2021 kl. 12.00. Det kræver nogle overvejelser at skrive en ansøgning, så derfor opfordres køkkener til at gå i gang med processen hurtigst muligt.

Yderligere spørgsmål angående ansøgningskriterier eller -procedure kan ske til sekretariatet for Fonden for økologisk landbrug

Fakta om Det Økologiske Spisemærke

  • Det Økologiske Spisemærke er et statskontrolleret bevis på, at et spisested satser på økologi. Det Økologiske Spisemærke er gratis at tilmelde sig og viser, hvor stor en procentdel af de indkøbte føde- og drikkevarer, der er økologiske. Det Økologiske Spisemærke findes i tre udgaver; guld (90-100% økologi), sølv (60-90% økologi) og bronze (30-60% økologi).
  • I dag er der over 3.400 offentlige og private køkkener med Det Økologiske Spisemærke. Det er alt fra daginstitutioner, hospitaler, offentlige og private kantiner, til private køkkener som caféer, restauranter og hoteller.