Endnu mere økologi og bæredygtighed i de kommunale køkkener

29.09.2020

Antallet af kommunale spisesteder med Det Økologiske Spisemærke fortsætter med at stige:

 

Der er i dag registreret mere end 3.300 økologiske spisemærker i de danske professionelle køkkener. COVID-19 situationen ser dog ud til at påvirke væksten i antallet af økologiske spisemærker. I 2019 var der en nettotilvækst på mere end 500 økologiske spisemærker – et tal som Fødevarestyrelsen ikke forventer bliver gentaget i 2020, da der indtil videre kun er registreret en nettotilvækst på 150 mærker. De kommunale køkkener ser dog ud til at fortsat at have stor appetit på økologien.

Antallet af kommunale spisesteder med Det Økologiske Spisemærke fortsætter med at stige og 60 procent af alle økologiske spisemærker er nu registreret i et kommunalt køkken. Med mere end 2000 kommunale spisemærker er det tydeligt at kommunerne fortsat prioriterer økologi og bæredygtighed i måltidet højt. Den positive udvikling er jævnt fordel ud over mange forskellige institutionstyper, men det er særligt daginstitutionerne (børnehaver, vuggestuer og integrerede institutioner), der med 38 procent af samtlige spisemærker og plejehjem og plejecentre med 15 procent at samtlige spisemærker, der markerer sig som økologiske fyrtårne i det kommunale køkkenlandskab.

Den gode nyhed fra det kommunale står ikke alene. Danmarks Statistik har netop offentliggjort tal for det økologiske food service salg i 2019, der understreger det øgede fokus på økologien i storkøkkenerne. De professionelle køkkener købte således økologiske varer for 2,6 mia. kroner i 2019, hvilket er en stigning på hele 11 % i forhold til 2018, hvor tallet lå på godt 2,3 mia. Selvom de offentlige køkkener har haft fokus på økologi i mange år, var der også her registreret en fremgang i økologiforbruget, der i 2019 steg fra 21 % til 23 %.

Fødevarestyrelsens kommentar

De nye tal er spændende læsning for alle, der interesserer sig for bæredygtighed og økologi. Det er især positivt at se, at COVID-19 situationen kun lader til at have haft mindre betydning i forhold til økologiomlægningen i de kommunale institutioner. Fødevarestyrelsen har hele året hjulpet både private og offentlige køkkener, der gerne vil have mere økologi på menukortet, men det er ikke for sent at kontakte os, hvis man også vil i gang i år.