Ny revideret bekendtgørelse for økologisk storkøkkendrift

15.08.2019

Den 15. august 2019 trådte en ny revideret bekendtgørelse om økologisk storkøkkendrift i kraft. Samtidig ophæves den gamle bekendtgørelse. Driver du et økologisk storkøkken bør du derfor tjekke op på om ændringerne har betydning for Jer.

Nogle af ændringerne kommer erhvervets ønsker i møde, f.eks. er der i § 10 stk. 3, taget højde for storkøkkener, der holder lukket i en periode, f.eks. sæsonlukning i en forlystelsespark. Storkøkkenerne kan derved basere økologiprocentopgørelsen på de seneste aktive måneder frem for de seneste tre måneder, hvoraf køkkenet har været lukket en del af tiden.

Den reviderede bekendtgørelse indeholder både skærpelser, lettelser og præciseringer, der kan have betydning for din økologiske storkøkkendrift. Læs derfor bekendtgørelsen grundigt igennem, hvis du arbejder i et storkøkken.

Ændringerne omhandler blandt andet storkøkkener der:

  • modtager mad fra andre
  • har andre enheder tilknyttet, f.eks. en bagerafdeling
  • anpriser økologiske ingredienser eller retter
  • har sæsonåbent
  • indgår i en storkøkkenkæde, f.eks. en hotel-, restaurant- eller cafékæde og som gerne vil bruge det Økologiske Spisemærke fra dag ét
  • ændrer sin opgørelsesmåde mellem kilo og kroner
  • har guldmærket og derfor skal overfor kunderne oplyse deres politik for indkøb af fødevarer, der stammer fra jagt og fiskeri af vildlevende dyr. Der er nu valgfrihed til at bruge de øverste 10% til de konventionelle varer man ønsker fx lokale råvarer.
  • anvender midlertidigt spisemærke, som f.eks. ved festivaller, konferencer m.v., hvor der bl.a. er ansvaret for regeloverholdelse er flyttet fra festivalarrangøren til den enkelte bod og flere regler er ændret i dette sammenhæng, for at gøre kontrollen enklere
  • anmeldelsen er blevet digitaliseret

Det er vigtigt at sætte sig ind i ændringerne, for at sikre, at man overholder de nye regler. Fødevarestyrelsen arbejder i øjeblikket på en opdatering af ”Vejledningen om økologisk storkøkkendrift.”

 

Nedenfor kan du finde links til bekendtgørelsen og til en oversigt over de ændringer der er foretaget.

Læs den reviderede bekendtgørelse om økologisk storkøkkendrift her

Læs overblik over ændringerne i den nye bekendtgørelse her